Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Francouzští fyziokraté

Francois Quesnay - dostává se k přírodním vědám, vyrůstal v chudobné rodině, otec mu zemřel brzy. Vystudoval lékařství a stal se dvorním lékařem Ludvíka 15. Francouzští fyziokraté tvrdí, že přirozená ekonomika tvoří boží řád, který mohou lidé poznat, ale nemohou ho příliš měnit. Bohatství se vytváří v zemědělství a rozdělují ekonomiku na 3 sektory:

1.    produktivní zemědělství
2.    sterilní průmysl
3.    parazitní vlastníci pozemků

Tvrdil, že zemědělství svým biologickým charakterem přispívá k rozmnožení bohatství. Nedocenil úlohu průmyslu, v té době již dosti významného, a tvrdil, že se zde nová produkce nevytváří, pouze se transformuje jeden výrobek do druhého.
Ekonomická tabulka - jedná se zde o předobraz meziodvětvové platební bilance. Jediná daň by měla být daň z renty (pronájem půdy), jiné daně by neměly být a to by přispělo k rozkvětu národního hospodářství. Myšlenky se snažili prosazovat i představitelé vlády, ale bez velkého úspěchu (šlechta neměla zájem zbavit se zisků, které měla).


Začátky klasické ekonomie

Období KE datujeme vznikem ekonomie jako vědy, rokem 1776 - kdy napsal A. Smith své pojednání O původu a podstatě bohatství národů (Bohatství národů). Ovšem máme řadu různých myslitelů, kteří uvažovali jako KE mnohem dříve. Např. filosofové, bojující proti merkantilismu. Nejdokonalejší kritika pochází od A. Smithse. Klasická ekonomie vzniká v období začínající průmyslové revoluce a souvisí také se snížením prestiže panovníka a zvýšení svobody tržního hospodářství. A. Smith v podstatě nebyl původním povoláním ekonom, vystudoval filosofii, učil politologii a právo a později se začal hlouběji zabývat ekonomickými otázkami. Významně se zabýval také etikou. Setkal se s anglickými fyziokraty, když doprovázel syna šlechtice. V řadě bodů s nimi souhlasil, ale také rozcházel. Společný byl jejich boj proti merkantilismu.

Žádné komentáře:

Okomentovat