Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2. NOMINÁLNÍ A REÁLNÝ MĚNOVÝ KURZ

Nominální měnový kurz je kurz, při kterém může jednotlivec směnit měnu jedné země za měnu jiné země. Jsou to kurzy z oficiálních bankovních lístků.
Pokud se měnový kurz změní tak, že lze za korunu koupit více jednotek zahraniční měny mluvíme o nominálním zhodnocení koruny. Pokud se měnový kurz změní tak, že za korunu lze koupit méně jednotek zahraniční měny mluvíme o nominálním znehodnocení koruny.
Nominální bilaterální = cena zahraniční měnové jednotky vyjádřená v jednotkách domácí měny.

Vývoj nominálního měnového kurzu nám neodhaluje jak se vyvíjí kupní síla té které měny oproti měně druhé. Tuto informaci nám poskytuje vývoj reálného bilaterálního kurzu. Reálný devizový kurz potom chápeme jako cenu měny vyjádřenou ve zboží. Reálný měnový kurz se pak nejčastěji vyjadřuje jako index, který vypočítáme, jako nominální měnový kurz násobený zahraniční cenovou hladinou a dělený domácí cenovou hladinou

R = E.P*/P

reálný devizový kurz představuje významný ukazatel exportní konkurenceschopnosti země.

Reálný měnový kurz tedy závisí na nominálním měnovém kurzu a na cenách statků v obou zemích.

Teorie determinace měnových kurzů (parita kupní síly): Tato teorie tvrdí, že za jednotku jakékoliv měny by mělo být možné koupit totéž množství zboží ve všech zemích. Odvozena od zákona jedné ceny, který je na jednotlivých trzích vynucován arbitráží.

Žádné komentáře:

Okomentovat